top of page
blog arka planı

YAZAR

Ayşe Uysal

YAYIN TARİHİ

3 Eylül 2022

Tasarımın SEO Üzerindeki Etkisi

Tasarımın SEO üzerindeki etkisi aslında düşündüğünüzden çok daha büyüktür. Sitenizin görünümü yani web tasarımı ve SEO farklı iki kavram gibi düşünülse de aslında iç içe kavramlardır. Web siteleri süs olsun diye tasarlanıp internet ortamına sürülmez. Her sitenin kendine göre bir amacı vardır. Tüm kurumsal web sitelerinin ortak amacı reklam ve pazarlamadır. Bu yüzden sadece web tasarımı yeterli kalmaz. Site görünümünün SEO ile uyumlu olmasıda gerekir. Bu durum hem ziyaretçiler açısından hemde arama motoru açısından sitenizi ön plana atar. Gelin birlikte bunların neler olduğuna bir göz atalım.


Site Tasarımın SEO Üzerindeki Etkisi


Siteniz ilk izlenimini bazı basit kriterlere göre verir. Bu kriterler aynı zamanda SEO konusunda da arama motorlarına bilgi göndermektedir. Yani tasarımın SEO üzerindeki ilk etkisi bu basit detaylara göre belirlenir. Gelin isterseniz bu ilk detayları inceleyelim.



tasarımın seo üzerine etkisi


  • Okunaklı yazı: Bir web sitesine amacımız doğrultusunda tıklarız. Bizi oraya bağlayan esaslardan biride içerisindeki bilgidir. Bu bilginin anlatımı, yazı tipi, hiyerarşisi, başlıkların düzeni, yazı rengi ile arka plan renginin uyumu bizi siteye bağlar. Ayrıca yazı tipinin büyüklüğü çok basit bir SEO kriteridir. Bu sebeple büyük ve kullanılabilir font boyutlarını kullanmalısınız.

  • Renklerin Uyumu: Renklerin insan psikolojisini etkilediğini makalelerle tespit edilmiştir. Bundan yola çıkarak göz yormayan dikkat çekici birbiriyle uyumlu renkler kullanmak sitemizi olumlu yönde etkiler.

  • Misafirperverlik: Evimize bir misafir geldiğinde onu sorulara boğmak yerine daha çok rahat etmesini isteriz bunu kendi web sitelerimizede yansıtmalıyız. Pop-up ları doğru zamanlama ve doğru yerde kullanmalıyız aksi takdirde ziyaretçiler bu durumdan şikayetçi olabilirler.


Site Hiyerarşisi ve Genel Tasarım


Sitenize ait tasarımın SEO üzerindeki bir diğer etkisi ise doğrudan hiyerarşi ve genel tasarım ile ilgili detaylarda saklıdır. Bu detayları da optimize ederek sitenizin teknik SEO' suna katkıda bulunabilirsiniz. Bu detaylar;


  • Slider: Günümüzde web tasarımında en çok tercih edilenler arasında yer alır. Aslında bakıldığında web tasarımının SEO' ya etkisinde de önemli rol oynar. Anasayfa ilk açıldığında karşımıza çıkar. Burada sizi anlatıcak en çarpıcı kelimeler ve tasarımlarla dikkat çekmeli ve site hızını yormaması gerekir. 3-5 arasında görsele yer vermeniz yeterli olur.

  • Sayfa Düzeni: Aslında en çok dikkat etmemiz gereken kısım diyebiliriz. Herkes müşterilerini memnun etmek ister. Anasayfada müşterilerimizi sıkmadan, göz yormadan, dikkat çekici tasarımlarla onlara merak uyandırıcak yazılar tasarımı destekleyip müşteri memnuniyeti sağlayabiliriz. Bir sayfada tüm ürünleri yerleştirmek yerine en göz alıcı ürünleri kaliteli size özgü resim ve cümlelerle destekleyip ve daha fazlası butonu oluşturarak merak uyandırabilirsiniz. Bu da sitenizde daha uzun süre müşterilerinizin gezinmesini sağlar. Ayrıca web tasarımının SEO üzerindeki olumlu etkisini rahatlıkla gösterir.


Kısacası web siteniz evinizin salonu gibidir. Ziyaretçilerin dikkatini çekmek ilk olarak web sitenizin tasarımı ile oluşur. Sayfa düzeni, geçişler, yazı tipi, renk , resimler web tasarımını ifade eder. Bunlar ayrıntı gibi gözüksede müşterilerin web sitenizde gezinme süresine etki edeceğinden web tasarımının SEO üzerindeki etkisini göterir.


Diğer bir yandan Google arama motorları üzerindeki etkisi de kesinlikle belirtmeliyiz. Google ziyaretçilerin memnuniyetine oldukça fazla önem vermekte ve buna bağlı yavaş açılan web sitelerini kullanıcılarını memnun etmediği gerekçesi ile daha alt sıralarda göstermektedir. Bu şekilde kaliteli bir web tasarımının SEO üzerindeki etkilerini gözlemlemiş olduk. Eğer sizde işlerinizi büyütmek pazarlamada öne çıkmak istiyorsanız işe web tasarımınızı yenileyerek başlayabilirsiniz. İş örneklerimiz için Instagram sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca profesyonel bir hizmet almak için Siriorks ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.

bottom of page