top of page
blog arka planı

YAZAR

Olçar Erdem Şahin

YAYIN TARİHİ

3 Eylül 2022

SEO Nedir? Arama Sonuçlarında Üst Sıralara Çıkın!

Eğer bu yazıya girdiyseniz mutlaka arama sonuçlarında üst sıralara çıkmak istiyorsunuz. Fakat bunun için önce “SEO nedir?” ve diğer bir deyişle “Arama motoru optimizasyonu nedir?” ve "SEO nasıl yapılır?" bunları çok iyi bilmek gerekiyor. SEO kelimesi, “ Search Engine Optimization ” ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Yani Türkçe olarak bu kelimeyi “arama motoru optimizasyonu” olarak ifade edebiliriz.


Arama motorlarını bilgi ve ürün edinmek için kullanırız. Bu yüzden web platformlarında arama motorları (Google, Yandex, Safari vb.) en büyük ziyaretçi müşteri ve kaynaklarıdır. Mesela arama sonuçlarında müşterilerin büyük bir çoğunluğu ilk sayfalardaki siteleri ziyaret ederler. Bu durumda zamanla SEO uzmanlığı ve SEO optimizasyonu sektörlerinin oluşmasını ve önem kazanmasını sağlamıştır. Yani “SEO Nedir?” sorusuna verilebilecek en genel ve açıklayıcı cevap, hedeflenen sözcükler ve anahtar kelime gruplarıyla, bir web sitesini arama motoru sonuçlarında yükseltmek ve ziyaretçi trafiğinde performans artışı sağlamak için yapılan işlemlerdir.


Arama Motorlarında Daha Üst Sıralarda Yer Almak Neden Önemlidir?


Online rekabetin ön plana çıktığı günümüzde hizmetlerinizle rakiplerinizden ayrışmak ve onların bir adım önlerinde olabilmenin en önemli adımlarından biriside arama motoru optimizasyonudur. Bu yüzden kesinlikle arama motorlarında üst sıralarda yer alırsınız. Doğru bir planlama ile hedeflerinize ulaşarak üst sıralarda yer alabilirsiniz.


seo nedir

İnternet sitenize yapacağınız veya yaptıracağınız SEO optimizasyonu sayesinde arama motorlarındaki konumunuzu iyileştirebilirsiniz. Bu sayede web sitenize daha fazla organik kullanıcı, işletmenize de daha çok müşteri sağlayabilirsiniz. Kısacası, finansal hedeflerinize daha hızlı ulaşmak ve firmanızın değerini artırmak istiyorsanız mutlaka SEO uyumlu bir web sitesine sahip olmalısınız.

Ayrıca arama motoru optimizasyonu yaptırırken de çalıştığınız ekip ile sıkı bir işbirliği yapmalısınız. Bu iş birliği sayesinde doğru anahtar kelime analizi ile hem sitenizin trafiğini arttırmış olursunuz hem de sitenizi daha sade ve kullanımı kolay hale getirmiş olursunuz.


SEO Nedir? SEO Nasıl Yapılmalıdır?


Sitenizin trafiğini arttırmak için “SEO nedir ve nasıl yapılır?” çok iyi bilmeniz gerekir. Eğer arama motoru optimizasyonu hakkında bilgiye sahip değilseniz yazının alt kısmında bulunan kısa ve öz bilgilendirmeden faydalanabilirsiniz. Ayrıca bizim gibi SEO uzmanlığı konusunda eğitim almış başarılı ve referansları yüksek şirketlerle çalışabilirsiniz.


“SEO nasıl yapılır?” bilmeseniz de web sitenizi optimize edecek şirket konusunda doğru seçim yapmak sizin elinizde. Yani çalışmaları hakkında fikir sahibi olmak ve kontrolü elinizde tutmak için arama motoru optimizasyonuna ait temellere hakim olmanız gerekir.


Arama motorlarında daha üst sıralarda yer almak için öncelikle uzmanlar ile bir yol haritası çizmek gerekir. Ardından bu ekip ile sürekli iletişim halinde kalarak çalışmayı beraber yürütmelisiniz. Kısacası doğru bir SEO çalışması için uzman ekip ile müşterinin bir arada çalışmaları ile gerçekleşir.


SEO Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler!


SEO nedir ve nasıl yapılmalıdır sizin için açıkladık. Şimdi ise sizler için arama motoru optimizasyonu sırasındaki dikkat edilmesi gerekenleri derledik. Bu sayede sizlerde yapılan SEO işlemi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Son olarak SEO sırasında iki temel unsura dikkat etmelisiniz. Bunlardan ilki Site içi SEO (On-Page SEO) ve ikincisi site dışı SEO (Off-Page) SEO işlemleridir.

Site içi SEO sırasında dikkat etmeniz gereken durumlar:


  • İçerik optimizasyonu,

  • Anahtar kelime araştırması,

  • İçerik uzunluğu,

  • İçeriklerinizdeki resimler, videolar ve belgeler,

  • Site içi link yapıları (Dahili bağlantılar veya Internal links),

  • Bozuk, hatalı veya yanlış linklerin tespiti,

  • Başlık etiketleri (H tags).


Site dışı SEO yapılırken dikkat etmeniz gereken durumlar:


  • Backlink çalışması (Sitenize dışarıdan gelen bağlantılar.),

  • Zararlı linklerin tespit edilmesi,

  • Anti SEO (Rakiplerinizin sizinle ilgili yaptığı SEO çalışmalarıdır.).


Şunu unutmayın ki rakiplerinizin önünde olmak için Google, Bing ve Yandex gibi arama motorlarında web sitenizin üst sıralardan olması gerekir. SEO uyumlu bir web site sahibi olmak site trafiğini artırır. Sitenize gelen uyarıları dikkate almanız ve düzeltmeleri zamanında yapmanız sitenizi üst sıralara taşır.

Bu yazımızda sizlere SEO ve SEO çalışmaları il ilgili bilmeniz gerekenleri aktardık sizlerde profesyonel bir SEO hizmeti için bizimle iletişime geçebilir ve teklif alabilirsiniz. Ayrıca bize Instagram hesabımız üzerinden de kolayca ulaşabilir ve referanslarımızı görebilirsiniz.

bottom of page