top of page
blog arka planı

YAZAR

İclal Kabataş

YAYIN TARİHİ

3 Nisan 2023

Hosting, Domaain ve SSL Nedir, Nasıl Satın Alınır?

Bu blog yazısında sizlere hosting, domain ve SSL hakkında neler olduklarını, ne tür amaçlarda kullanıldıklarını, nerelerden temin edebileceğinizden ve web sitenize olan faydalarından bahsedeceğiz.

Hosting Nedir?

Hosting, web sitesinizin kesintisiz bir şekilde yayın sağlaması için gerekli  sayfaları, resimleri, videoları, müzikleri veya dökümanları depolayabileceğiniz veri saklama ve yayınlama işlemine denir. Her web sitesinin kurulum amacına ve ihtiyacına göre farklı hosting hizmetleri ile platformları bulunmaktadır.

Hosting Seçenekleri Nelerdir?

Web sitelerinin hizmet edeceği alternatiflere göre hosting seçenekleri değişmektedir. Bunlar WordPress, Linux i, Windows, Kurumsal ve Reseller hostingler olabilmektedir. Örnek verilecek olursa WordPress hosting dünyaca en çok tercih edilmekte olup e-ticaret sitelerinde, bloglarda veya yoğun ilgi gören kaynaklarda kesintisiz yayın akışı sağlanmaktadır.


Hosting Nasıl Alınır?

Hangi hosting paketin size daha uygun olacağına karar verilmeden önce web sitenizin kullanılma alanı ve sunulmak istenen hizmet incelenmelidir. Bu inceleme tamamlandıktan sonra web sitesinin ihtiyacına göre uygun paket seçilebilmektedir. Genel anlamda hosting hizmetini dünyaca bilinen Hostinger, bluehost, GoDaddy ve network solutions gibi sitelerden temin edebilir.

Domain Nedir?

Domain kullanıcıların kolayca erişimi ve akılda kalıcılığının sağlanması için kullanılan web sitesinin internetteki adı ve adresidir. Kullanıcılar genellikle web sitesini bu alan adı ile tanımaktadır. Bu sebepten dolayı bir web sitesi oluşturulmak isteniliyorsa ilk yapılması gereken domain satın alımı olmalıdır.

Domain size kişisel markanızı oluşturmanızda olanak sağlamakla beraber internet üzerindeki güvenirliliğinizi de arttırmaktadır bu sebeple alan adı markanızın bilinirlik ve güvenilirlik acısından çok önemli bir konuma sahiptir.

Domain Nasıl Alınır?

Alan adları projelerde çok büyük öneme sahiptir. Bundan dolayı domain satın alımı yapılırken alan adının akılda kalıcığı, web sitenizin içeriğiyle bağlantısı ve SEO ile uyumlu olup olmadığı konularına dikkat edilmelidir.  Domain satın alımı GoDaddy, Domain.com , NameCheap, DreamHost gibi dünyaca ünlü sitelerden yapılabilmektedir.

SSL Nedir?

SSL (Secure Sockets Layer) web sitesinin güvenirliliğini teyit etmektedir. İki nokta arasında veri akışını şifreleme algoritması uygulayarak üçüncül parti yazılımlarının girişimini engeller. SSL kullanıcılara güvenirlilik sağlamak için çok büyük öneme sahiptir. SSL sertifikaları DV SSL, OV SSL, EV SSL, Multi Domain (SAN) SSL, Wildcard SSL ve kod imzalama sertifikaları gibi türleri olmakla beraber bu sertifikaların her biri farklı doğrulama ve güvenlik seviyelerine sahiptir.

SSL’in Avantajları Nelerdir?

E-ticaret siteleri için oldukça öneme sahip olan SSL sertifikaları kişisel bilgiler, kart numaraları ve kart şifresi gibi önemli bilgilerinde korunumunda büyük rol oynamaktadır. SSL sertifikaları web sitenizi güvenlik anlamda desteklemesi dışında, web sitenizin güvenli olarak işaretlenmesi arama motorları sonuçlarında daha üst konumlarda yer almasını da sağlayacaktır.

SSL Nasıl Alınır?

Güven faktörleri noktasında dikkat edileni en önemli kriterlerden birisi olan SSL sertifikasını ücretli olarak RapidSSL, GeoTrust, Digicert, Comodo ve Amazon gibi firmalardan satın alabilirsiniz.

Ayrıca hizmetlerimizden hosting, domain ve SSL için bizimle InstagramTeklif Al veya İletişim sayfalarımızdan iletişime geçebilirsiniz

bottom of page